Na vlastní bydlení dosáhne více lidí. ČNB uvolnila limity pro získání hypoték

12. květen 2020

Ve snaze o oživení trhu postiženého epidemií koronaviru se Česká národní banka rozhodla zmírnit podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů. Díky uvolnění limitů tří úvěrových ukazatelů, na základě kterých se posuzují nové žádosti, budou nyní hypotéky dostupnější. Možnost pořídit si nové bydlení tak získá mnohem více lidí.

Zadat nezávaznou poptávku financování

Sen o vlastním bytě či domě si dosud mohl splnit jen ten, kdo měl našetřeno alespoň 20 % hodnoty kupované nemovitosti. Od začátku dubna ale žadatelům o hypoteční úvěr stačí mnohem menší úspory. Centrální banka zvedla limit výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV) z dosavadních 80 % na 90 %. To v praxi znamená, že si zájemci mohou požádat o 90% hypoteční úvěr a musí mít naspořeno pouze 10 % vlastních prostředků. Výjimku tvoří tzv. investiční hypotéky, kterých se uvedené změny netýkají.

ČNB dále upravila doporučený limit ukazatele DSTI, který vyjadřuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu žadatel vynakládá na měsíční splátky veškerých svých úvěrů. S platností od 1. dubna dochází ke zvýšení tohoto limitu ze 45 % na 50 %. Tato změna lidem umožní získat hypotéku s vyšší měsíční splátkou a věnovat na splácení dluhu až polovinu měsíčního čistého příjmu.

Poslední novinkou je zrušení povinnosti bank posuzovat nové hypotéky podle ukazatele DTI. Tento parametr, který zohledňuje množství ročních čistých příjmů domácnosti potřebných ke splacení všech jejích dluhů, bude při hodnocení žádosti o hypoteční úvěr zcela vynechán.

Veškerá omezení hypoték vydává ČNB pouze ve formě doporučení bankám, protože zatím neplatí žádný zákon, kterým by si mohla nová pravidla vynutit. Banky se přesto těmito doporučeními většinou řídí. Lidé se tak mohou těšit na dostupnější hypotéky a jednodušší cestu k vlastnímu bydlení.

Získání úvěru na bydlení je nyní snadnější. Přehled všech změn platných od 1. dubna 2020:

  • Limit ukazatele LTV (výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti) se zvyšuje na 90 % (z 80 %). 
  • Úpravy ukazatele LTV se netýkají "investičních" hypoték.
  • Limity ukazatele DSTI (poměr celkové dluhové služby a čistého měsíčního příjmu žadatele o úvěr) se zvyšuje na 50 % (ze 45 %).
  • Dosavadní limit ukazatele DTI (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) se ruší.

 

Did you like this article? Share it!

  
  

Odklad splátek v době koronaviru: Postup a užitečné tipy

Přišli jste v důsledku pandemie o zaměstnání nebo nasmlouvané zakázky? Máte problém kvůli koronaviru splácet hypotéku, spotřebitelský či podnikatelský úvěr? Ať už se potýkáte s výpadkem celého příjmu nebo jeho významné části, doporučujeme vám seznámit se s možnostmi, jak takovou situaci řešit.

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz