Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

22. leden 2018

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku, mají v případě rozvodu následující možnosti:

Vyvázání jednoho klienta

Pokud se manželé dohodnou, že nemovitost zůstane jen jednomu z nich, může se hypotéka převést na něj. Ale jen za předpokladu, že má dostatečné příjmy na splácení. Je třeba vzít v úvahu, že kromě hypotečního úvěru pravděpodobně zaplatí také vyrovnání za nemovitost, která přejde do jeho výhradního vlastnictví. Banka bude znovu posuzovat bonitu dlužníka, která se navíc sníží také o výživné na děti, které vyvázaný klient bude muset platit a pokud žije sám, také o výdaje na domácnost. O vyvázání se může požádat až po pravomocném rozsudku o rozvodu. Výjimkou je pouze Komerční banka, která vyžaduje předložení smlouvy o zúžení manželského majetkového režimu, a to ještě před rozvodem.

Nový spoludlužník

Vyvázání jednoho z dlužníků je možné i v případě, že druhý z nich sice nemá dostatečnou bonitu na splácení hypotéky, ale sežene jinou osobu do role spoludlužníka (například nový partner), který celkovou bonitu vylepší.

Když není bonita, zůstanou na smlouvě oba

Když ani jeden z exmanželů není schopen hypotéku platit a neseženete ani spoludlužníka, musí zůstat dlužníky oba, a to bez ohledu na faktické vlastnictví nemovitosti. To může být problém, když druhý z exmanželů přestane platit. Jako spoludlužníci totiž bance za úvěr ručí oba a pokud přestane platit jeden, banka se obrátí na druhého.

Prodej nemovitosti

Toto řešení může nastat, když ani jeden z exmanželů si nemůže dovolit platit hypotéku sám, nebo o nemovitost už nemají dále zájem. Nový kupující může buď převzít hypotéku, nebo na nemovitost pořídit jinou a financovat s ní splacení kupní ceny.

Doklady a poplatky

Při vyvázání se musí s žádostí o změnu smlouvy doložit:

  • soupis průměrných měsíčních výdajů

  • doklady o příjmech

  • nabývací titul, pokud dochází k převodu nemovitosti

  • číslo účtu v případě změny účtu pro splácení úvěru

  • pravomocný rozsudek o rozvodu

  • případnou dohodu či rozsudek o výživném

  • dohodu o vypořádání společného jmění manželů

  • návrh na zápis dohody o vypořádání majetku

  • aktuální list vlastnictví, kde už je zanesena změna vlastnictví na základ dohody o vypořádání

Banky zpoplatňují změnu hypoteční smlouvy, resp. vytvoření dodatku k ní. Cena se pohybuje od 2 do 5 tisíc Kč. V obdobné výši se dále platí, pokud by docházelo ke změně zástavy.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz

30. srpen 2017
U jaké banky si vzít hypotéku

Poradíme, kde získat nejvýhodnější hypotéku. Tak abyste s co nejmenším úsilím dosáhli svého vysněného bydlení. Každá banka totiž nabízí různým kategoriím klientů různé podmínky financování.