Co je to offsetová hypotéka?

15. leden 2018

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vzájemném započítávání zůstatku na spořícím a úvěrovém účtu.

To může citelně zlevnit úvěr na bydlení. Banka prostě započítává proti poskytnutému úvěru objem peněz, které má klient u ní uložené na účtech. Úroky z hypotéky se platí pouze z přebytku úvěru nad ostatními úsporami. Oproti jiným hypotékám je pro klienta výhodné, že může s penězi na svém účtu stále disponovat.

Komu se offset vyplatí

Výhodné je to pro klienty, kteří mají peníze, kterými by mohli část hypotéky umořit. Zároveň ale chtějí mít tyto prostředky k dispozici jako rezervu pro nečekané události nebo je plánují zhodnotit jiným způsobem. Offset nejčastěji využívají podnikatelé s nepravidelnými příjmy, kteří aktuální přebytek hotovosti mohou využít pro dočasné snížení jistiny úvěru. Zkrátka je to výhodné pro klienty, kteří potřebují větší volnost v disponování se svými prostředky, a kteří jsou schopni vedle splácení úvěru vytvářet také úspory.

Nevýhody offsetu

Mínusem této hypotéky je o něco vyšší úroková sazba než bývá u klasických hypoték. Výhodnost offsetu ovlivňuje několik parametrů a klient si musí dobře spočítat, při jaké výši úvěru a jaké úrovni úspor na propojeném účtu se mu tento produkt vyplatí. Pokud je úroková sazba hypotéky variabilní, je také třeba počítat s možným rizikem nárůstu úrokové sazby.

Raiffeisenbank: úrok vám může klesnout i na nulu

Úrokové sazby offsetových hypoték se oproti klasickým hypotékám u této banky liší o přirážku ve výši 0,17 – 0,81 %. Například u hypotéky na 2 milióny s fixací úroku na 3 roky, splatností 20 let a úrokovou sazbou 2,99% se offset vyplatí při udržován vkladu vyššího než 175 tisíc Kč

GE Money Bank: snížení splátek nebo zkrácení úvěru

U této banky máte na výběr mezi snížením měsíčních splátek a zkrácením doby splatnosti úvěru. Zvolenou variantu lze měnit každý měsíc.

Fio: Hypospořící konto

Fio nabízí offset ve formě Hypospořícího konta, které lze sjednat ke klasické hypotéce.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

30. srpen 2017
U jaké banky si vzít hypotéku

Poradíme, kde získat nejvýhodnější hypotéku. Tak abyste s co nejmenším úsilím dosáhli svého vysněného bydlení. Každá banka totiž nabízí různým kategoriím klientů různé podmínky financování.