ČNB bude dále jednat o zpřísnění hypoték

30. říjen 2017

Nový ministr financí by měl ve spolupráci s ČNB dokončit novelizaci zákona o ČNB, která by dala bance větší pravomoci regulovat hypoteční úvěry. O zákonu již hlasovala minulá sněmovna, jenže zákon se nestihl projednat. Část poslanců byla před volbami proti z důvodu obav o omezení dostupnosti hypoték.

Porovnat hypotéky


ČNB musí ohledně předkládání zákona projít celé legislativní kolečko. Dle vyjádření centrální banky není důvod otálet s předložením návrhu novely a proto chce předložit novelu co nejdříve. Novelu ČNB předkládá spolu s ministerstvem financi, proto je nutné vyčkat na nového ministra financí.

O co konkrétně centrální bance jde?

Banka chce mít možnost stanovovat tři základní parametry hypotečních úvěrů, které musí žadatel o hypotéku splnit. Prvním parametrem je výše hypotéky vůči hodnotě zastavované nemovitosti(í) tzv. LTV. Druhý parametr udává výši celkového zadlužení vůči příjmům zájemce. Třetím ukazatelem jsou celkové výdaje všech dluhů vůči jeho příjmům.

U refinancování hypoték budou možná platit mírnější kritéria. Již při předchozím schvalování banka byla ochotna přistoupit na kompromis a u refinancování by tato kritéria nemusela platit vůbec. Z předpokládaného objemu 226 miliard korun schválených hypoték v roce 2017 jich bude zhruba celá pětina refinancovaných.

Zpřísnění pravomocí bankám příliš nevadí a nedomnívají se, že by ČNB zásadně posílila moc. Banka dává najevo, že pokud by byla novela přijata, tak by přijatá omezení byla mírnější než současná doporučení. O novém zákoně bude hlasovat nová poslanecká sněmovna podle svých priorit.

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz