Ceny hypoték rostou, zájem o ně však ne

25. duben 2018

Doba levných hypoték pominula a v letošním roce jejich cena vzrostla. Tento trend se odrazil na hypotečním trhu na zájmu lidí o nové hypoteční smlouvy. Například letos lednu jich bylo sjednáno o více než 1500 méně než v prosinci 2017. Hypotéky ovšem zdražují již několik měsíců. Průměrná úroková sazby tak pátý měsíc v řadě postupně roste. V lednu tohoto roku se dostala na hodnotu 2,28 procenta, což je o devět desetin procentního bodu výše než tomu bylo v loňském prosinci.

Odborníci odhadují, že úrokové sazby porostou i nadále, pravděpodobně výrazněji než v minulém roce.

Zdražování znamená pokles zájmu

Růst úrokových sazeb a tím zdražování hypoték se projevuje i poklesem zájmu lidí o sjednávání hypotečních úvěrů. V lednu 2018 bylo uzavřeno celkem 7.783 hypotečních smluv, což bylo o 1.568 smluv méně než v posledním měsíci loňského roku.

I přestože je leden tradičně slabším měsícem, tak v meziročním srovnání si v prvním měsíci loňského roku lidé sjednali o 882 hypotečních smluv více. Ve srovnání s prosincem 2017 se jednalo o téměř stejný počet smluv.

Obliba refinancování

Trhem hýbe refinancování. V lednu letošního roku byly nižší i objemy sjednaných hypoték. Klienti si vzali úvěry v celkové hodnotě 16.503 miliard korun, což je nejméně od července 2017. Znamená to meziroční pokles 3,6 miliardy korun.

Jelikož jsou v současné době již k dispozici další údaje k bilancování předchozího roku, lze ze statistik ČNB o úvěrech na bydlení vyvodit určité závěry. Především, že za loňský rok rychleji navýšil objem refinancovaných úvěrů než nových úvěrů na bydlení. Tento trend v zásadě odpovídá vývoji z posledních let, ovšem zároveň zpomalil růst objemu nových hypotečních úvěrů.

Předpokládaný vývoj refinancování

Vzhledem k objemu nesplacených zůstatků úvěrů na bydlení na trhu, dále poklesu počtu nových úvěrů a také skutečnosti, že více než dvě třetiny klientů zůstávají při změně fixace věrní svému původnímu poskytovateli úvěru, se dá předpokládat, že v letošním roce bude zájem o refinancování opět značný.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz