Kupujete byt v novostavbě? Zjistěte, jak nenaletět

19. duben 2018

Kupovat byt v novostavbě lze i v situaci, že ta ještě nestojí. V takovém případě se kupující dostane do kontaktu s developerem, který stavbu organizuje. To přináší některá úskalí i riziko, že můžete naletět někomu, kdo nemá s touto činností příliš mnoho zkušeností. Proto je dobrém se na tuto situaci připravit a řídit se radami a tipy, které vám koupi bytu usnadní a pomohou, abyste se vyvarovali případných chyb.

Jednat s devoleperem či realitní kanceláří?

Někteří developeři přenechávají kontakt s kupujícím realitním kancelářím. Lepší servis ovšem dostanete, pokud má developer vlastní prodejní oddělení, což bývá obvyklé u větších developerů. Stavitel, který byty přímo prodává, je se stavbou lépe obeznámen a také může v případě technických dotazů kupujícího kontaktovat přímo projektového manažera stavby.

Důležitost referencí

O serióznosti developera vypovídá i to, zda je členem některé z oborových organizací. Vyplatí se, zajímat se i o stáří firmy a o projekty, které má za sebou. Dopátrat se těchto informací můžete na webových stránkách a na internetových fórech, kde si lidé vyměňují své zkušenosti.

Splátkový kalendář

Často se nemovitosti pořizují za pomoci hypotéky. V pořádku je, když uhradíte na začátku 20% ze svého a zbytek při převzetí stavby. Tento poměr odpovídá rozhodnutí ČNB o poskytování hypoték. Někteří developeři požadují splátky i během stavby. Ve výsledku tak zaplatíte o desítky tisíc navíc, jelikož si musíte z hypotéky jednotlivé splátky předčerpávat a platit úroky ještě předtím, než začnete splácet samotnou hypotéku.

Klientské změny

Kupující má možnost navrhnout změnu elektrorozvodů nebo i celé dispozice bytu, což stojí příplatky. Pokud byste nakonec byt nekoupili, peníze za změny se vám nevrátí.

Rozložení rizik je důležité

Ze smlouvy by mělo být jasné, na koho je psáno vlastnictví pozemku a stavby. Někteří developeři rozkládají rizika tak, že každá stavba má svou vlastní firmu. To je v pořádku a nejedná se o žádný podvod. Klient tak může být v klidu a bez strachu, že by jeho vlastní byt ohrožovaly problémy u jiné stavby.

Bankovní účet by měl být vázaný přímo k projektu

Existenci takového účtu si můžete ověřit u banky. Do určité míry to lze nahradit notářskou úschovou. Větší jistotu máte, požádáte-li o vytvoření vázaného účtu přímo na své jméno.

Smlouva

Musí počítat s problémy na straně developera. Dbejte hlavně na to, zda jsou uvedeny závazné termíny a jaké jsou sankce při jejich nedodržení. Smlouva také musí ošetřovat, co se stane, když stavitel dokončí stavbu později nebo vůbec. Pozor na podmínky rezervační smlouvy, která může vypršet dřív, než je stavba dokončena a byt předán. Nesolidní developer může po vypršen rezervační smlouvy požadovat úplně jiné finanční podmínky.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz