Co vám makléř nikdy neřekne?

15. duben 2018

Kupujete-li byt, musíte být při zjišťování informací sám aktivní, jelikož nikdy dopředu nevíte, co přesně vás čeká a co vám makléř realitní kanceláře neřekne. Je dobré vědět, na co všechno si dát pozor, protože spolehnout se na makléře, že vám dobře poradí s výběrem nemovitosti, je ošidné. Jeho cílem je většinou jediné – rychle a výhodně byt prodat. Nic víc, nic míň. Proto musí být „zjišťovací iniciativa“ při koupit bytu výhradně na vaší straně. Především se nezapomeňte zeptat na:

1. Jak vysoké jsou splátky do fondu oprav? To je dobré vědět předem, abyste se později nedivili.

2. Je bytový dům zateplený? Tento fakt sice zjistíte už pouhým pohledem na dům, ale řadu lidí to ani nenapadne vnímat. Pozitivní dojem z interiéru přebije vše ostatní. Přitom je už při nákupu bytu dobré myslet na výši záloh na teplo, která tvoří výraznou položku v rodinném rozpočtu.

3. Jaké jsou sousedské vztahy? Je pravdou, že souseda si člověk obvykle nevybírá. Ovšem v případě koupě bytu máte možnost zjistit, jak se vám v domě bude žít. Stačí se zaposlouchat třeba do zvuků v sousedním bytě, zjistit, zda sousedi pod vámi nekouří, jestli se u sousedů nepořádají pravidelné hlučné párty apd. Poptejte se, zda v domě nebydlí abnormálně konfliktní osoba, která by vám mohla ztrpčovat život.

4. Funguje v domě samospráva? Rozhodně není předčasné zjišťovat, kdo má na starost údržbu společných prostor.

5. Přečtěte si stanovy! Seznámit se předem se svými právy a povinnostmi může být prospěšné. Koupí bytu se téměř jistě stanete členem společenství vlastníků v daném domě.

6. Váznou na bytě nějaké závazky-nedoplatky předchozího majitele? Ty na vás totiž přecházejí s koupí bytu a budete je muset doplatit vy. Podle nového občanského zákoníku má správce domu právo je na vás vymáhat.

7. Jaké investice společenství vlastníků v nejbližší době plánuje? Jde-li o zásadní stavební úpravy či opravy, bývá s tím spojeno navýšení pravidelných plateb.

8. Jsou v domě cizinci? Nejde o xenofobii, ale o praktické soužití a dorozumívání v domě. Někteří cizinci si pořizují byt jako investici, nechodí na schůze a paralyzují chod domu.

9. Jsou v domě dlužnící? A jak se jejich dluhy řeší? Nejsou-li problémy s nimi řešeny průběžně, mohou být nedoplatky rozpočítány mezi ostatní vlastníky bytů, alespoň do rozhodnutí soudu či zásahu exekutora.

10. Je lokalita opravdu žádaná? Zvažte dojíždění, občanskou vybavenost a svůj věk. Ve starším věku potřebujete spíš než školku nákupní a zdravotní středisko.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz