Časté mýty kolem nájemního bydlení

15. březen 2019

Nájem je jednou z nejčastějších forem bydlení. Stále však kolem nájemních smluv a nájemního bydlení panuje řada nejasností a mýtů. Například, zda může pronajímatel opravu nájemníka beze všeho vyhodit, jakmile mu skončí nájemní smlouva? Nebo kdo hradí jaké opravy, jak je to s domácími mazlíčky v pronajatém bytě atd. Nejčastěji se vyskytují tyto mýty:

Jakmile vyprší doba nájmu, pronajímatel může nájemníka vystěhovat

To je omyl, jelikož ochrana soukromí nájemníka je vyšší než právo pronajímatele na výdělek z nájmu. Vystěhování musí probíhat podle zákona, jinak pronajímateli hrozí obvinění z trestného činu porušování domovní svobody.

Plnění povinností si pronajímatel může pojistit smluvní pokutou

Pronajímatelé si mohli ve smlouvě stanovit pokuty například při opoždění platby nájmu až do konce roku 2013. Po účinnosti nového občanského zákoníku od roku 2014 žádné takové pokuty ve smlouvě být nesmějí.

Za všechny služby platí nájemce

Někteří pronajímatelé započítávají do služeb i položky, které ze zákona nesmějí. Například fond oprav, který musí hradit vždy majitel. Druhým problémem je placení těchto poplatků, které se může ve smlouvě dohodnout, že budou placeny systémem následného vyúčtování podle skutečných nákladů, nebo dopředu paušálními platbami. Při druhé variantě si pronajímatelé mylně domnívají, že případné vyšší náklady mohou následně doúčtovat.

 

Majitel má právo vstupovat do pronajímaného bytu

Ale jen ve třech případech:

  • při urgentních situacích (požár apd.)

  • vyžaduje-li to technický stav nemovitosti (opravy a údržba)

  • vyžadují-li to protiprávní stavy (končí-li smlouva nebo majitel byt prodává)

Majitel bytu může nájemníkovi kdykoliv odpojit vodu či elektřinu

Podle stávající legislativy je to neoprávněné bránění v užívání bytu a majitel se dopouští trestného činu porušování domovní svobody, a to i kdyby nájemník neplatil.

Pronajímatel vám může zakázat domácí zvíře

Pode nového občanského zákoníku to již udělat nemůže. Na druhou stranu má pronajímatel právo zahrnout do smlouvy za zvíře poplatek.

Opravy bytu hradí vždy nájemce

Nájemce platí drobné opravy vybavení, které je součástí bytu a v majetku pronajímatele. Výčet drobných oprav obsahuje nařízení vlády č. 308/2015 Sb.

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz