Důsledky vyšší inflace? Například dražší hypotéky

15. srpen 2018

Inflace je nepříjemná skutečnost, která nejen zdražuje hypotéky a znehodnocuje úspory střadatelů na jejich bankovních účtech. Aktuální výše inflace překročila dvě procenta a ČNB zvyšuje úrokové sazby. Toto opatření vede k posilování české koruny, ale také ke zdražování hypoték, k vyšším nákladům státního rozpočtu nebo ke špatným výsledkům dluhopisových fondů a starého penzijního připojištění.

Důvody růstu inflace

Primárním důvodem je vývoj na trhu práce. Extrémně nízká nezaměstnanost tlačí na rychlý růst mezd, které nyní v průměru meziročně rostou o 8-9 procent. Silného přehřívání české ekonomiky si je vědoma i Česká národní banka. A protože je inflace nad cílovou dvouprocentní úrovní, může si ČNB dovolit tlumit ekonomický růst zvyšováním úrokových sazeb. Od roku 2012 držela ČNB základní 2-týdenní repo sazbu na historickém minimu 0,05%. Před rokem přikročila k prvnímu zvýšení na 0.25%, poté sazbu zvedla ještě 3x. Lze konstatovat, že jde o návrat k normálu, což je úroveň repo sazby 2-3 procenta. Vzhledem k současnému vrcholu konjunktury, ve kterém se česká ekonomika nachází, by sazba mohla být i vyšší, ovšem ČNB se nechce příliš odchýlit od politiky Evropské centrální banky. Vyššími sazbami by totiž mohla způsobit příliš rychlé posilování české koruny.

Jaké jsou prognózy do budoucna?

Koruna by měla posilovat. V roce 2017 koruna zpevnila k euru o 5,5%, začátkem letoška se kurz přiblížil ke 25 korunám za euro. Dnes je kurz cca 25,60 a ke konci roku a v roce 2019 by to mohlo být ještě méně.

Hypotéky budou zdražovat. Průměrný úrok u nové hypotéky za poslední rok stoupl ze 2 na cca 2,5%. Tento růst bude zřejmě pokračovat po zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték letos na podzim.

Ceny nemovitostí víc neporostou. Zatím ceny rostou, ale mnoho realitních makléřů se shoduje, že ceny už zřejmě kulminují, jelikož jsou vzhledem ke kupní síle obyvatel přemrštěné.

Úroky spořících účtů porostou pomalu. Rostoucí inflace nezpůsobí pokles naší životní úrovně. Průměrné mzdy i důchody totiž v ČR dlouhodobě rostou rychleji než inflace. Ohroženy jsou a budou pouze naše úspory.

Špatné období čeká na dluhopisové fondy. Také u starého penzijního připojištění budou v nejbližších letech výnosy stejně jako u spořících účtů jen nepatrné, neboť budou zaostávat za inflací.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz