Proč jsou hypotéky tak drahé?

20. červenec 2018

Opatřit si vlastní bydlení je stále těžší. Ceny nemovitostí rostou a banky znovu zpřísňují podmínky pro získání hypotéky. Podle analýz zdražily byty v letošním prvním čtvrtletí oproti stejnému období r. 2017 o téměř 16 procent, v Praze dokonce o 17,5 procent. V průměru se byty v 1. čtvrtletí 2018 prodávaly za 2,75 miliónů korun. Experti očekávají další zdražování bytů, nicméně by tempo nemělo být dvouciferné, jako tomu bylo dosud. V budoucnu bude trh nemovitostí i nadále ovlivňován hlavně poptávkou. Zvýšení nabídky, které by dalo impuls ke snížení cen, se nedá čekat.

Zpřísnění hypoték

Další zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů ještě více zkomplikuje dosažitelnost bydlení. Zpřísnění chystá Česká národní banka od letošního října. Podle doporučení ČNB by banky měly přísněji posuzovat příjem žadatelů. Výše dluhu nově nebude smět překročit devítinásobek ročního čistého příjmu. Žadatel o hypotéku bude moci na splátku dluhu vynakládat maximálně 45% svého měsíčního čistého příjmu. Guvernér ČNB toto zpřísnění zdůvodňuje nutností zajímat si o to, jak to bude se splácením vypadat, až skončí současné dobré ekonomické časy.

Nedostupné bydlení

Předpokládá se, že zpřísnění může postihnout až třetinu nových žadatelů o hypotéku. Především to zřejmě postihne mladé rodiny, které potřebují financovat své první bydlení. Také se předpokládá, že v důsledku těchto opatření nadále poroste obliba hypoték s dlouhými fixacemi úrokových sazeb a proto se banky chystají co nejdříve uvést na trh hypotéky s fixacemi na 20 let.

Ke zpřísnění podmínek pro přidělení hypoték nepřistoupila ČNB poprvé. V r. 2016 vydala doporučení, aby banky nepůjčovaly na celou hodnotu nemovitosti. V dubnu 2017 pak doporučila neposkytovat hypotéky nad 90% LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy. Omezení se tehdy dotklo i hypoték nad 80%.

Nejedná se o realitní bublinu

Obavy z realitní bubliny, jejíž splasknutí by bylo stejně bolestivé jako cca před deseti lety, nejsou opodstatněné. Nenaznačují to ani indikátory dostupnosti bydlení nebo dávající do poměru nájmy či ceny bytů vůči příjmům domácností. Trh nemovitostí reaguje na ekonomické podněty s větší intenzitou. Tedy pokud bude ekonomika postupně zpomalovat, tak růst cen nemovitostí bude postupně také zpomalovat.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz