Do realit se už neinvestuje tolik co dříve

15. červenec 2018

Ještě nedávno Češi s oblibou investovali do nemovitostí. Pokud někdo před pěti lety investoval v Praze do bytu jeden milión korun, vydělal za pět let 680 tisíc korun. Lepší zhodnocení měla pouze virtuální měna bitcoin nebo průmyslový index americké burzy.

Tento trend se ovšem postupně zastavoval a v prvním čtvrtletí letošního roku klesl objem realitních investičních transakcí v Česku meziročně o 71 procent na 302 milionů euro (7,8 miliardy korun). Tento údaj nezahrnuje rezidenční a hotelové transakce. Více jak polovina připadala na kanceláře a cca dvě pětiny tvořil maloobchodní sektor.

Jaké byly důvody tohoto stavu?

Důvodem vlažného startu do letošního roku byla v jeho prvním čtvrtletí zejména relativně nízká průměrná hodnota jednotlivých transakcí. Nicméně je předpoklad, že vzhledem k transakcím, které jsou již v jednání, by se objem investic za celý rok měl blížit třem miliardám euro. Více než 80 procent by mělo připadnout na kanceláře a maloobchod.

Nejvýznamnější akvizice

Za první čtvrtletí letošního roku bylo uskutečněno celkem 17 transakcí. Z nich byla nejvýznamnější akvizice kancelářské budovy Praha City Center v Praze 1. Tu koupila za 64 miliónů euro (1,65 miliardy korun) společnost Almundi. Za další význačné transakce jsou všeobecně považovány akvizice obchodních center OC Šestka v Praze 6 za jednu miliardu korun a dále „My“ na Národní třídě v Praze 1 za 950 miliónů korun.

V kancelářském sektoru patřil mezi významnější transakce m.j. také prodej objektu Oregon House v Praze 5, a to za 670 miliónů korun nebo objekt Business Parku I a II v Brně. U této posledně jmenované transakce nebyla cena zveřejněna.

V odvětví maloobchodu byl relativně velkou transakcí prodej budovy Atrium v Hradci Králové.

Naopak nejmenší podíl z celkového objemu realitních transakcí měl sektor průmyslu, ve kterém se během prvního čtvrtletí uskutečnila pouze jedna transakce, kterou byl prodej areálu v moravském městě Vyškov.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz