Hypotéka bude pro mladé hůře dostupná než dříve

25. červen 2018

Získat vlastní bydlení bude od letošního října podstatně horší pro mladé páry s dětmi a pro lidi s průměrnými příjmy. Důvodem je opatření ČNB, které zpřísňuje podmínky pro poskytnutí hypotečních úvěrů. Již více než rok se tuzemské banky řídí doporučením ČNB neposkytovat hypotéky na plnou hodnotu nemovitosti. Žadatel tak musí mít naspořeno alespoň 20% z ceny pořizované nemovitosti. Tato podmínka výrazně zkomplikovala pořízení vlastního bydlení zejména mladým lidem a od října bude ještě hůř.

Jak to tedy bude?

Banky budou od října po žadatelích kromě vlastních peněz navíc požadovat, aby výše úvěru představovala maximálně devítinásobek ročních čistých příjmů domácnosti a zároveň, aby součet splátek všech dalších úvěrů tvořil maximálně 45% čistého příjmu žadatelů.

Podle analýz by za nově přijatých podmínek v loňském roce nedosáhla na hypotéku pětina žadatelů, tedy 22 tisíc z celkových 110 tisíc žadatelů.

Kdo dosáhne na hypotéku?

Pro názornost lze uvést modelový případ mladého páru s ročním dítětem, který aktuálně bydlí v pronájmu v Praze, muž pracuje a uvažuje o pořízení vlastní nemovitosti v dohledné době v okolí hlavního města. Celkový čistý příjem rodiny je 34 tisíc Kč, za pronájem platí 15 tisíc měsíčně a nemá žádné další půjčky ani kreditní karty. Tito mladí si chtějí pořídit nemovitost za 4 miliony a tuto částku požadují od banky.

Co na to banky?

Všechny banky byly požádány o vyjádření, ze kterých vyplynulo, že zatímco za současných podmínek by této rodině příjem na čtyřmilionovou hypotéku stačil, od října bude mít smůlu. Neuspěla by v žádné tuzemské bance, svůj příjem by musela navýšit alespoň na částku kolem 37 tisíc Kč nebo snížit výši požadovaného úvěru. Pokud by tento mladý pár byl ochoten snížit požadavek na výši hypotéky, banky by mu za jeho stávajícího příjmu poskytly částku cca o jeden milión nižší.

Co mladému páru poradit?

Je několik možností jak splnit přísné podmínky. Žena si může k rodičovskému příspěvku najít přivýdělek, nebo si mohou přizvat k úvěru spoludlužníka – nejlépe rodiče. Toto řešení má ovšem háček v tom, že doba splatnosti hypotéky se poté bude posuzovat podle dlužníka, který bude mít na celkovém příjmu podíl alespoň 60 procent.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz