I pořízení družstevního bytu má svá úskalí

20. červen 2018

Hledáte-li družstevní byt v inzerátech, je dobré si dát pozor zejména na poznámku, že v brzké době bude možný převod bytu do osobního vlastnictví. To totiž nemusí být pravda. Raději se seznamte s tím, co bude pro vás znamenat, když byt zůstane ve vlastnictví družstva. Předně nebude družstevní byt ve vašem osobním vlastnictví, i když budete členem družstva. Budete v nájmu, který vznikne na základě vlastnictví členského podílu v družstvu. Podmínkou vzniku členství a vzniku nájmu je složení členského vkladu buď Vámi, nebo Vaším předchůdcem. Za převod členského podílu na nového člena může družstvo požadovat administrativní poplatek.

Nebudete platit daň z nabytí nemovitosti, ale nemusíte získat hypotéku

Pořízením družstevního bytu nevzniká povinnost platit daň z převodu nemovitosti. Nemáte-li ovšem k dispozici celou potřebnou částku, můžete mít problém se získáním hypotéky. U některých družstevních bytů je možné hradit cenu ve splátkách přímo družstvu. Vlastníkem družstevního bytu bude družstvo, což může být pro někoho výhodou, jelikož nebude evidován v katastru nemovitostí.

Nesplacená anuita

V inzerátu může být uvedeno, že s bytem je spojena nesplacená anuita. Pak ji budete muset splácet i vy, takže výši anuity připočítejte k pořizovací ceně. Také pamatujte na to, že při převodu družstevního podílu na vás přejdou i dluhy. Proto si před pořízením družstevního bytu vyžádejte od družstva potvrzení o výši závazků, které se k bytu vážou. Družstvo musí také odsouhlasit, že byt bude dán do nájmu.

Stanovy družstva

Mohou určit zvláštní podmínky převodu do osobního vlastnictví. Některá družstva se tak převodům brání. Proto při pořizování družstevního bytu nevěřte nepodloženým tvrzením, že byt bude brzy převáděn do osobního vlastnictví.

Družstevní byt a dědictví

Družstevní byt přechází na dědice. Pokud jej vlastnili manželé, po smrti jednoho z nich přechází na druhého. Pokud by ale byl jeden z manželů výlučným členem družstva, pak jejich společný nájem zaniká, když zanikne členství manžela, který je výlučným členem družstva.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz