Chcete hypotéku? Zkontrolujte svou úvěrovou historii

25. březen 2018

Žádost o hypotéku vám mohou zkomplikovat zdánlivé detaily, jako například opožděně zaplacený účet za telefon, přečerpaný kontokorent nebo třeba špatně nastavený trvalý příkaz. Proto je dobré si tato rizika předem prověřit, aby nedošlo k nepříjemnému zklamání.

Úvěrové registry

Banky, spořitelny, úvěrové a leasingové společnosti, mobilní operátoři a další subjekty spolu sdílejí tzv. úvěrové registry. Slouží jim k vedení záznamů o svých klientech a jejich platební morálce. Zanesen je v nich automaticky každý, kdo si vezme půjčku, úvěr, hypotéku, nebo výrobek či službu na splátky. Pokud splácíte tyto závazky včas, nemusíte se při žádosti o jinou půjčku registru obávat, ovšem neplacení znamená pro žadatele problém.

V ČR působí čtyři úvěrové registry, z toho tři evidují údaje o závazcích fyzických osob nepodnikatelů. Jedná se o Bankovní registr klientských informací (BRKI), Nebankovní registr klientských informací (NRKI) a Registr SOLUS.

Jak to funguje

Pokud například opakovaně pozdě zaplatíte měsíční splátku úvěru, objeví se tato informace v některém registru a banky se ji dozvědí ve chvíli, kdy budou schvalovat vaši žádost o další úvěr či půjčku.

Chcete-li mít jistotu, že po podání žádosti o úvěr nenastanou nějaké komplikace, zkuste si odpovědět na tyto otázky:

  • Spláceli jste v posledních čtyřech letech včas veškeré úvěry, leasingy a telefonní paušály, a to i ty, které jste v tomto období zcela uhradili?

  • Přečerpali jste někdy kontokorent či kreditní kartu?

  • Máte spoludlužnické či ručitelské závazky?

  • Neměli jste v minulosti nevhodně nastavené datum trvalého příkazu či inkasa splátky úvěru? V takovém případě byste totiž mohli splácet neúmyslně pozdě.

  • Máte vypořádané závazky z předchozích partnerských vztahů?

  • Zamítla vám banka za posledních 12 měsíců nějakou žádost o úvěr?

Pokud při odpovědích nenarazíte na žádné znepokojivé informace, nemusíte se při žádosti o úvěr registrů obávat. Nejste-li si jisti, můžete zažádat o výpis z dotyčných registrů sami. Výpis vám také může usnadnit výběr vhodné banky, protože některé ústavy jsou ochotné určité negativní informace z registrů tolerovat.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz