Jak je to s prodejem nemovitosti s hypotékou?

25. únor 2018

Není žádnou výjimkou, že se třeba manželé splácející hypotéku rozvedou. Pak mají několik možností řešení. Buď může hypotéku převzít jeden z nich, nebo může přistoupit nový partner jednoho z nich, nebo mohou nemovitost prodat. Při prodeji nemovitosti s nesplacenou hypotékou jsou na výběr dvě varianty. První spočívá v tom, že úvěr splatíte prostředky od kupujícího, druhá znamená, že kupující hypotéku převezme. Obě varianty mají svá pro i proti.

Jednorázové splacení úvěru prostředky kupujícího

Nezáleží, zda má kupující vlastní zdroje, nebo si na pořízení nemovitosti sjedná úvěr. Pokud má klient hypotéku od 1.1.2014 a později, musí banku při prodeji požádat o souhlas s nakládáním s danou nemovitostí. Platí-li kupující za nemovitost vlastními prostředky, je na majiteli, aby se s ním dohodl, zda zaplatí celou kupní cenu a majitel pak splatí bance hypotéku a zbytek si nechá, nebo zda kupující nejdříve pošle peníze bance a po dořešení všech formalit doplatí cenu majiteli.

U banky probíhá tento proces zpravidla tak, že banka převezme od kupujícího žádost, ten doloží příjmy a po jeho prověřen v registrech bývá úvěr schválen. Prodávají nemusí dokládat nic. Kupující doloží návrh kupní smlouvy, doklad o příjmech a vyčíslení původního hypotečního úvěru.

Rada pro prodávajícího

Pokud je to aspoň trochu možné, počkejte na dobu, kdy u vaší hypotéky dojde ke změně úrokové sazby. Abyste termín nepropásli, začněte řešit prodej asi půl roku předem. Můžete tak ušetřit nemalé náklady na poplatek za předčasnou splátku hypotéky, jehož výše závisí na velikosti nesplacené jistiny a většinou na době zbývající do konce fixace.

Převzetí hypotéky kupujícím

To je podmíněno souhlasem s fixací, úrokovou sazbou i délkou splatnosti. Nutné je uzavřít písemnou dohodu. Jednalo-li by se o převzetí stávající hypotéky novým dlužníkem, pak zpravidla na základě kupní smlouvy a prodeje nemovitosti odsouhlaseného předem bankou kupující přistoupí k stávajícímu závazku. Banka na to přistoupí jen tehdy, pokud kupující doložením příjmů banku přesvědčí o dostatečné bonitě.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz