Hypotéka na výstavbu domu, v čem se liší?

19. únor 2018

V první řadě je čerpání hypotéky na hotovou nemovitost snazší, než si půjčit na její výstavbu. Konkurenční boj sice přinutil banky zjednodušit procedury spojené s čerpáním hypotéky, stále však platí, že výstavba s sebou nese o trošku víc papírování, než v případě kupování nemovitosti.

Podobné parametry, odlišný postup

Podmínky při poskytování hypotéky na hotovou nemovitost a na stavbu jsou většinou velice podobné. Hypotéka na výstavbu se liší jen tím, že ji klient čerpá postupně, tedy během jednotlivých fází výstavby. Po celou dobu čerpání hypotéky se z ní platí pouze úroky z dosud vybraných prostředků. Až po vybrání všech peněz se začne splácet i jistina. K žádosti o hypotéku na výstavbu je třeba připojit kromě potvrzení o příjmech také stavební povolení či ohlášení stavby, projektovou dokumentaci, smlouvu o dílo a rozpočet. Úvěr banka poskytne na základě odhadu hodnoty nemovitosti.

Každá banka ale na stupeň rozestavěnosti poskytne jinou sumu peněz. Něco Vás bude také stát několikanásobné čerpání. Některé banky umožňují první tři čerpání bez poplatku a až za každé další se platí určitý poplatek.

Ručení

Ručit se dá několika způsoby. Nejsnadnější je ručit pozemkem, na kterém bude dům stát. Po dostavení hrubé stavby je pak možné ji zapsat do katastru nemovitostí a dále už ručit s ní.

Pokud nejste vlastníkem pozemku, musíte dát do zástavy jinou nemovitost.

Banky už nechtějí doložit každou korunu

Banky již dnes nelpí na tom, aby klient každou korunu z úvěru doložil fakturou. Lze sjednat čerpání na základě faktur nebo bez faktur. Při druhé variantě lze čerpat částku až do výše poskytnuté hypotéky pouze na základě čestného prohlášení o účelovém použití prostředků.

Akční zvýhodnění

Některé banky nabízejí různá zvýhodnění, která celý proces poskytnutí hypotéky usnadní. Například je to zjednodušené čerpání při výstavbě, kdy až 20% výše hypotéky může klient čerpat jen na základě čestného prohlášení o účelovém použití prostředků. Nebo „překlenovací financování“, které umožní klientovi získat peněžní prostředky pro financování své nové nemovitosti a zároveň získat čas na prodej nemovitosti stávající. Další nabídkou je čerpání úvěru na vyšší částku, než která vyplývá z rozpočtu stavby. Také lze využít tzv. zpětné proplacení vlastních prostředků.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz