Jak s hypotékou při nečekaných událostech

29. prosinec 2017

Hypoteční úvěr bývá během na dlouhou trať, během kterého číhají různé nástrahy a úskalí. Některým je možné se předem vyhnout, nebo se na ně připravit. Jednoznačná a jednoduchá ochrana před neschopností splácet úvěr však neexistuje.

Komplikacím se splácením je ale možné se vyhnout preventivně již při sjednávání hypotéky. Především je třeba dobře nastavit strategii financování bydlení včetně zachování potřebných rezerv. Splátka úvěru by nikdy neměla být nad vaše možnosti dlouhodobého splácení, které závisí na stabilitě příjmů a výdajů v domácnosti. Přesto se můžete setkat s následujícími případy, resp. hrozbami:

Změna úrokových sazeb

Zvýšení úrokových sazeb nelze nijak ovlivnit, ale je možné s touto událostí kalkulovat již při sjednávání hypotéky. Bude tedy třeba mít dostatečný příjem i v případě, že sazba hypotéky bude například o 0,5% vyšší. U milionu na 30 let je to rozdíl 250 Kč měsíčně, což může být pro domácí rozpočet citelný zásah, nemluvě o tom, že po fixaci bude sazba u vaší hypotéky vyšší i o 2%.

Pokles příjmu kvůli rodičovské dovolené

Tento případ hrozí většině mladých párů, které si nejdříve zařizují svůj domov a připravují se na příchod potomka. Stačí mít k dispozici měsíční bilanci domácnosti a případnou změnu životní situace do ní promítnout a rázem víte, na čem jste. Vychází-li rozpočet se ztrátou, pomůže jedině vlastní rezerva.

Ztráta zaměstnání

Nejlepší obranou je rovněž vlastní finanční rezerva ve výši 3 až 6násobku měsíčních výdajů. Pojištění není pro tento případ spolehlivou ochranou z důvodu řady výluk a podmínek.

Pracovní neschopnost, trvalá invalidita, úmrtí

Vedle vytvoření vlastní finanční rezervy je pro první případ vhodné pojištění rizika pracovní neschopnosti. Na riziko trvalé invalidity nebo úmrtí je velice těžké se připravit vlastními silami. Jednoznačně se vyplatí zajištění formou životního pojištění. Při jeho výběru existují dvě možnosti. Buď kývnout na nabídku samotné banky, která vám poskytuje hypotéku, nebo uzavřít vlastní pojištění ve vybrané pojišťovně. Vlastní pojištění si můžete lépe přizpůsobit svým potřebám. Každá varianta má svá pro a proti. U banky může například vyjít pojištění levněji, vlastní pojištění je zase levnější pro mladé lidi.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz