Nejčastější záludnosti kolem hypoték

26. prosinec 2017

Tak jako jiné produkty na finančním trhu, mohou i hypotéky obsahovat skryté záludnosti, které běžný spotřebitel nemusí hned odhalit. Žadatel o hypotéku by si měl dát pozor na následující:

Nízké sazby

Banky obvykle lákají na nejnižší možnou sazbu, na kterou se ovšem dostane jen ten, kdo splní určité podmínky. Typicky se jedná o koupi dalších produktů. Proto je dobré se zajímat o podmínky, které musíte splnit, abyste hypotéku získali a kolik zaplatíte.

Poplatkové záludnosti

V poslední době banky sice upouštějí od poplatků za vedení účtu, stále však existují poplatkové záludnosti. Typický je poplatek za mimořádnou splátku mimo fixační období. Může to činit až desítky procent z výše mimořádné splátky. Hypotéka je individuální obchod, proto se nebojte s bankami smlouvat.

Nestandardní ustanovení smluv

Někdy bývá textace zákazů a příkazů ve smlouvách formulována dosti nejasně. Příkladem je ustanovení, že porušením úvěrového vztahu může být například i jakákoliv informace, která nabourá důvěru banky v klientovu schopnost splácet. Teoreticky to může být i nepravdivá zmínka o dlužníkovi na sociálních sítích. Proto si nechte všechna nejasná ustanovení podrobně vysvětlit.

Souhlas banky s pronájmem

Například o pronájmu zastavené nemovitosti se banky zpravidla dozvědí tak, že klienta někdo udá. Proto je lepší pronájem bance včas oznámit, pokud jej musí dle podmínek zástavní smlouvy předem odsouhlasit. Jinak hrozí sankce, v horším případě okamžité splacení celého dluhu.

Zákaz zcizení nebo zatížení

Banky mohou vyžadovat sjednání „negative pledge“, což znamená zákaz zcizení (prodeje) nebo zatížení (zástava, věcné břemeno atd.) zapisovaný formou věcného práva na list vlastnictví zastavované nemovitosti. Důležitá je v tomto případě prevence a při zahájení jednání s bankou uvést, že si zřízení „negative pledge“ nepřejete.

Datum konce fixace

Tento datum si málokdo zapamatuje, jelikož nemusí být automaticky určeno dnem podpisu smlouvy. U některých bank dokonce nemusí být uvedeno přímo, ale je potřeba ho dopočítat. Proto si jej vždy ověřte a poznamenejte do svého kalendáře.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz