Poznejte vady nemovitosti včas

28. prosinec 2017

Kupujete-li dům nebo byt, neřiďte se pouze emocemi, ale věnujte pozornost technickému stavu. Málokdo se zabývá reklamací vad a přitom třeba za poškrábaná okna, špatný komín nebo dokonce nefungující troubu můžete získat slevu z kupní ceny.

Proč reklamovat vady?

Podle průzkumů třetina Čechů netuší, že vady bytu či rodinného domu mohou reklamovat. Přitom pokud prodávající o vadách předem řádně neinformoval, může kupující zpětně získat slevu z původní ceny, nebo v závažnějším případě odstoupit od kupní smlouvy.

Co rozhoduje?

Pro nárok na reklamaci není důležité stáří nemovitosti, ale datum jejího zakoupení a skutečnost, zda kupující v okamžiku koupě věděl nebo mohl tušit, že nemovitost vykazuje vady. Kupující může reklamovat až do pěti let od podpisu kupní smlouvy, pokud nemovitost zakoupil po 1.1.2014. To je datum účinnosti nového občanského zákoníku, který posílil práva kupujícího a prodloužil lhůtu pro uplatnění reklamace z dřívějších 6 měsíců na současných 5 let od uzavření smlouvy. Řada vad se totiž viditelně projeví až s delším časovým odstupem. Může se jednat například o shnilé stropy, závažné statické problémy s přetížením objektu, absenci železobetonového věnce apd.

Klamavé formulace ve smlouvách nevadí

V kupních smlouvách se často objevují formulace, které v kupujícím mohou vytvořit dojem, že prodávající za stav nemovitosti neodpovídá a nebude ji tak v budoucnu možné reklamovat. Například jsou to věty:

„Kupující nabývá nemovitost ve stavu, v jakém se nachází ke dni podpisu kupní smlouvy“

„Kupující byl seznámen s faktickým stavem nemovitosti“

Takové formulace ovšem prodávajícího odpovědnosti nezbavují a kupující může i tak reklamovat.

Jak reklamovat

Ze zákona lze reklamovat třemi způsoby:

  1. Nejčastěji je využívána tzv. dodatečná sleva z kupní ceny

  2. Zajištění opravy a odstranění vad na náklady prodávajícího

  3. Odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. K tomu však musí být vady natolik závažné, že by změnily rozhodnutí kupujícího pro nákup dané nemovitosti, kdyby o nich byl dopředu informován.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz