K čemu je dobrá americká hypotéka?

29. prosinec 2017

Hlavním znakem americké hypotéky je to, že se jedná o půjčku, za kterou ručíte vlastní nemovitostí, ale peníze můžete na rozdíl od klasického hypotečního úvěru použít na cokoliv. V podstatě je to neúčelový spotřebitelský úvěr, který je ale zajištěn zástavním právem k nemovitosti. Označení „americká“ vzniklo proto, že tato forma půjčky je oblíbená v USA. Na americkou hypotéku si můžete koupit auto, vybavení domácnosti, dovolenou, zaplatit dětem studia, splatit jiné úvěry či rozjet podnikání.

Jak je to se zástavou

Zajištění úvěru nemovitostí je zákonnou podmínkou poskytnutí hypotéky. Na nemovitosti nesmí váznout zástavní právo třetí osoby, výjimkou je zástava ve prospěch úvěru ze stavebního spoření nebo úvěru od SFR na družstevní bytovou výstavbu. Zastavovaná nemovitost se může nacházet kdekoliv na území členských států EU, ovšem banky preferují území ČR.

Výhody a nevýhody americké hypotéky

K výhodám patří nižší úroková sazba, delší doba splatnosti a možnost půjčit si poměrně vysokou částku, kterou lze použít na cokoliv. Maximální výše neúčelové hypotéky se obvykle pohybuje okolo 70% hodnoty zastavené nemovitosti. Některé banky mají současně nastavenou maximální výši půjčky i bez ohledu na hodnotu nemovitosti. Výhodou je také možnost předčasného splacení bez sankčního poplatku. Nevýhodou americké hypotéky je právě ručení vlastní nemovitosti, o kterou můžete v případě platební neschopnosti přijít.

Úroková sazba je odvislá od délky fixace, kterou si můžete zvolit na dobu 1 roku, 3 let, 4 let, 5 let nebo 10 let. Čím delší doba fixace, tím vyšší je úroková sazba. Další nevýhodou může být složitá agenda spojená jednak se zástavou nemovitosti, a jednak s doložením množství dokumentů a potvrzení. Relativně vysoké jsou také poplatky za schválení žádosti a za vedení úvěrového účtu. Při neúčelovém použití nemůžete na hypotéku čerpat ani státní podporu, ani si odečítat úroky z daní.

Kde a kdo může žádat

Americké hypotéky běžně poskytují hypoteční banky. Žádat o ni může osoba starší 18 let s trvalým pobytem na území ČR, která má příjem ze zaměstnání nebo z podnikání a současně vlastní nemovitost. Jednotlivé banky mohou tyto podmínky více specifikovat.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz