Na co je třeba myslet před sjednáním hypotéky?

26. listopad 2017

Málokdo si může dovolit zaplatit koupi domu nebo bytu ze svých úspor. Nejrozšířenějším zdrojem peněz na bydlení je stále hypotéka. Nejprve je však třeba si spočítat, zda na ni člověk vůbec dosáhne a zda bude mít na její splácení.

Co udělat nejdříve?

První otázka by měla směřovat k tomu, kolik budu schopen zaplatit z vlastních prostředků a kolik bych si mohl maximálně půjčit od banky. Pomocníkem může být hypoteční kalkulačka na webech bank. Potenciální splátku vypočtenou hypoteční kalkulačkou si můžete zkusit posílat pár měsíců třeba na spořící účet. Zjistíte tak, jak budete vycházet s rodinným rozpočtem při splácení hypotéky. Navíc si vytvoříte rezervu na horší časy.

Výběr nemovitosti

To je další krok, při kterém je třeba si rozmyslet, čeho byste byli ochotni se vzdát. Nemáte-li například na 3+1 v novostavbě, ale na stejný rozměr ve starší zástavbě by vám peníze stačily, jděte do toho. Berte v úvahu, že si bydlení pořizujete na delší dobu a za pár let vám bydlení nemusí vyhovovat z různých důvodů. Mezitím můžete změnit práci, pořídit si děti, otázkou bude kde nakoupit, zda je v místě škola, školka atd.

Máte-li rozpočet jen o málo nižší, než je cena vyhlednuté nemovitosti, zeptejte se prodejce, zda by nebyl ochoten jít s cenou dolů. Nabídkové ceny u většiny inzerátů totiž bývají o 10-30 % vyšší, než reálné prodejní ceny. Běžný kupující nemá šanci reálnou cenu zjistit. Jako vodítko může posloužit, že pokud je nemovitost nabízena déle než 2 měsíce, je pravděpodobné, že cena není správná.

Dlužit sám, nebo spolu

V dnešní době není problém vzít si úvěr společně s partnerem a nemusíte být manželé. Do hypotéky můžete teoreticky také přibrat třeba spolubydlícího. V takových případech je dobré předem smluvně ošetřit, jak s hypotékou naložíte v případě, že se v budoucnu nepohodnete. Zda nemovitost společně prodáte nebo jeden od druhého odkoupí jeho podíl apd. Jako spoludlužníky můžete přibrat také rodiče, kteří mohou pár let přispívat. Až dostanete v práci vyšší plat, převezmete celou splátku hypotéky i ručení za ni na sebe.

Udělejte si rezervu

Vždy je dobré si dát nějaké peníze stranou, aby bylo kam sáhnout, kdyby nastaly potíže. Optimální je rezerva ve výši alespoň šesti měsíčních platů.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz