Získání hypotéky pro OSVČ není vždy snadné

10. listopad 2017

Získat hypotéku bývá pro OSVČ těžší než pro zaměstnance, protože banky posuzují schopnost splácet podle daňového přiznání, ve kterém často vycházejí nižší zisky, než ve skutečnosti máte. Navíc má každá banka vlastní postupy při posuzování bonity žadatelů z řad podnikatelů a živnostníků. Proto se vyplatí předběžně se obrátit na více bank a zjistit, podle jakého klíče budou vaše příjmy hodnotit, případně si najít schopného finančního poradce, který podmínky bank zná a poradí vám, co pro vás bude nejvýhodnější.

Zadat poptávku Kalkulačka

Co se posuzuje

Většinu bank zajímá při posuzování daňového přiznání hlavně charakter výdělečné činnosti a celková čísla, protože jejich pracovníci již pochopili, že s daňovým přiznáním se dá „čarovat“. Kromě příjmů budou důležité rodinné výdaje. Banka si vypočítá životní minimum vaší domácnosti, bude se zajímat o úvěry, jejich splácení, výše kontokorentů, limity kreditních karet apd.

Prvním sítem je požadovaná minimální doba podnikání. Nejtolerantnější banky vyžadují, aby doba podnikání byla alespoň 6 měsíců a mohli jste předložit alespoň jedno daňové přiznání.

Posuzování příjmů

Banky vycházejí z celkových příjmů podnikatele, uplatněných výdajů, základu daně, výše zaplacené daně, nákladů na sociální a zdravotní pojištění. Jednorázové umělé snižování výdajů za účelem získání úvěru nemusí banka akceptovat.

Příjmy z pronájmu uvedené v daňovém přiznání mohou k hypotéce pomoci. Nejčastěji banky započítávají 50-70% z nájmu.

Ostatní formy posuzování

Některé banky jsou ochotné posuzovat bonitu podle obratu. V některých případech banky posuzují bonitu žadatele o hypotéku zcela alternativně, tedy bez pravidel. Výhodu mají žadatelé z řad svobodných povolání, jako jsou lékaři, advokáti, daňoví poradci nebo architekti. Těm často stačí, aby měli alespoň dvouletou historii v oboru a doložili výpisy z účtů za posledních 6 měsíců. Banka pak většinou započítá jako čistý příjem 60% všech příchozích částek na účet. Nezohlední však mimořádné a jednorázové příjmy, které by mohly bonitu uměle navýšit a samozřejmě ani peníze, které si pošlete z jiného účtu sami.

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz