Zvýšení úrokové sazby ČNB = zvýšení úroků u hypoték

6. listopad 2017
Česká národní banka pokračuje ve zdražování peněz. 2.11. oznámila navýšení základní úrokové sazby, od které komerční banky odvozují, za kolik půjčují peníze firmám i jednotlivcům a úročí vklady střadatelům. Přitvrzuje tak ve snaze zkrotit růst cen, který žene inflaci nad dvouprocentní cíl, který dle banky ekonomice prospívá.
Hlavní úroková sazba byla zdvojnásobena na 0,5 procenta, což je nejvyšší úroveň od června 2012. Zvýšením úroků centrální banka reaguje na skutečnost, že spotřební ceny vzrostly v září o 2,7 %.
Růst inflace je důsledkem toho, že díky silné ekonomice a rekordně nízké nezaměstnanosti jsou firmy nuceny zvyšovat mzdy a lidé mohou více utrácet. Prodejci pak na sílící poptávku reagují zvyšováním cen.

Vliv na trh s nemovitostmi        

Guvernér ČNB také počítá s tím, že vyšší úrokové sazby povedou „k ochlazování určitého přehřátí na trhu nemovitostí“. Nemovitosti v Česku nyní podražují nejrychleji v Evropě a vyšší úroky mohou tento trend zpomalit či dokonce zastavit. Doplní totiž zpřísnění podmínek zavedených bankou na jaře. To banky nutí poskytovat hypotéky bonitnějším klientům než dosud, což vede ke snížení počtu lidí, kteří na hypotéku dosáhnou. Výsledkem by měla být nižší poptávka po úvěrech na bydlení a následně „ochlazení trhu s nemovitostmi“.

Porovnání s Evropou

ČNB je první centrální bankou v Evropě, která letos opakovaně zvyšuje úroky, které do srpna držela na nule v důsledku finanční krize v roce 2008. Včera se k ní přidala britská centrální banka, která sazby nezvyšovala déle než 10 let.
Evropská centrální banka ale zatím drží sazby na nule a pokračuje v nákupech vládních a firemních dluhopisů, čímž do evropské ekonomiky pouští velké množství levných peněz. Ty m.j. vedou k růstu cen nemovitostí.

Ovlivnění ekonomiky

ČNB používá své základní úrokové sazby k ovlivnění celkové poptávky v ekonomice, protože jejich nastavení zvyšuje nebo snižuje náklady na bankovní půjčky. Díky vyšším úrokům posiluje koruna a dluhopisy a vklady v korunách jsou přitažlivější pro investory z eurozóny.

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz