Došly peníze na hypotéku, co dělat?

25. září 2019

Současný ekonomický růst nebude trvat věčně. Pokud začne výkonnost české ekonomiky klesat, dají se očekávat i problémy tuzemských domácností, které splácejí hypotéku. Za největší rizika jsou považovány brexit a obchodní, měnové nebo celní války mezi USA a Čínou, nebo mezi Evropou a USA a Čínou. To vše by mohlo oslabit českou ekonomiku.

Jak by se recese v tuzemsku projevila?

Zhoršila by se situace na trhu práce, promítlo by se to i do růstu úrokových sazeb u hypoték, které by zdražily správu úvěrů. Ztráta zaměstnání a zdražení měsíčních hypotečních splátek by nejvíce postihlo dlužníky. Proto je dobré včas vědět, jak postupovat, když domácnost nebude mít peníze na splácení hypotečního úvěru.

Nesplácení hypotéky v praxi

Jakmile se domácnost opozdí s úhradou pravidelné hypoteční splátky, většina bank zašle upomínku.

Pokud by ani poté nedošlo k úhradě, následuje dopis s výzvou k úhradě. V případě marnosti banka kontaktuje dlužníka telefonicky a pokusí se s ním najít řešení, kterých je několik:

  • dočasné snížení splátek je využívané nejčastěji

  • dočasné odložení splátek. Obě tyto varianty jsou maximálně na dobu jednoho roku

  • prodloužení doby splácení hypotéky a snížení hypotečních splátek

  • prodej nemovitosti a splacení dlužné částky z utržené sumy je poslední možností.

Důležité je s bankou komunikovat

Všechny možnosti jsou vždy lepší, než nechat celou věc takzvaně být a s bankou nekomunikovat. Když dlužník neplatí a nekomunikuje s bankou, je to pro obě strany ta nejhorší varianta. Jsou banky, které pohledávku vymáhají samy a bez komunikace dojde poměrně rychle k zesplatnění pohledávky a prodeji nemovitosti. Zesplatnění znamená, že dlužník okamžitě dluží celou vypůjčenou částku. Jsou ale také banky, které pohledávku nevymáhají, ale prodají ji firmě, která se na vymáhání pohledávek specializuje. Pak má nekomunikující dlužník hned dva problémy. Prvním je znatelný nárůst nákladů na vypořádání závazku, a druhým je snížená míra porozumění k jeho situaci ze strany vymáhající firmy, která postupuje nekompromisně bez vyjednávání.

Myslet na zadní kolečka

Odborníci radí domácnostem splácejícím hypotéku, myslet na zadní kolečka v dobách, kdy se daří. Tedy odkládat bokem minimálně 10% splátky a tvořit si tak rezervu na dobu, kdy přijdou problémy.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz