Co byste měli vědět o pořizování družstevního bytu?

20. září 2019

V pořizování bytu v osobním vlastnictví a družstevního bytu je velký rozdíl. V inzerátech se často objevuje poznámka, že v brzké době bude možný převod bytu do osobního vlastnictví. Budete-li si chtít družstevní byt pořizovat, věnujte této poznámce pozornost a zjistěte si, zda je to vůbec pravda. Pro jistotu se seznamte s tím, co obnáší fakt, že byt zůstane ve vlastnictví družstva.

Členství v družstvu

Družstevní byt nebude ve vašem osobním vlastnictví, i když budete členem bytového družstva. Budete v nájmu, který vzniká na základě vlastnictví členského podílu v družstvu. Podmínkou členství a vzniku nájmu je složení členského vkladu buď vámi nebo vaším předchůdcem. Za převod členského podílu na nového člena však může družstvo požadovat administrativní poplatek.

Nebudete platit daň z nabytí nemovitosti, ale musíte získat hypotéku

Při pořízení družstevního nebudete muset platit daň z nemovitosti. Pokud nebudete mít k dispozici celou částku na koupi bytu, můžete mít problém se získáním hypotéky. Některé banky zase financování družstevního bytu nabízejí. U některých družstevních bytů je však možné hradit jejich cenu ve splátkách přímo družstvu. Pro některé zájemce o družstevní byt může být výhodou i skutečnost, že nebudou evidováni v katastru nemovitostí, protože vlastníkem družstevního bytu je družstvo.

Nesplacená anuita

Jde o splátku dlouhodobého úvěru poskytnutého družstvu. V inzerátech se někdy objevuje poznámka, že s bytem je spojena nesplacená anuita, kterou byste tedy museli splácet i vy. Její výši si tedy připočítejte k pořizovací ceně a navíc pamatujte na to, že při převodu družstevního podílu přecházejí na nového člena družstva spolu s členským podílem i dluhy. Proto si nejprve vyžádejte od družstva potvrzení o výši závazků, které se k bytu vážou. Jako člen družstva budete platit v nájemném opravy, modernizace, rekonstrukce ale také třeba i anuitu.

Měnění stanov

Se změnou stanov musí souhlasit všichni členové družstva. Podle zákona o obchodních korporacích je souhlas všech členů nutný také pro převod vlastnického práva k družstevním bytům, budově či pozemkům, na kterých se nacházejí byty, jiným osobám než členům. To neplatí pro převod bytů do vlastnictví členů bytového družstva.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz