S hypotékou mohou pomoci i rodiče

20. srpen 2019

Hypotéka patří stále k nejvyužívanějším způsobům financování bydlení. Je to ale také závazek mnohdy na celý život. Zejména mladí lidé nemají zpočátku vysoké příjmy, které by jim zajišťovaly nadstandardní životní styl. Ovšem pokud mají solventní rodiče, kteří jsou ochotni jim pomáhat, může to být vhodné řešení.

Jaké jsou možnosti rodičů pomáhat?

Podle nové právní úpravy je při žádosti o hypotéku nutné mít ve vlastních penězích minimálně 20% z hodnoty nemovitosti. Právě v této situaci mohou rodiče dětem pomoci, a to hned několika způsoby. Mohou spoluručit vlastní nemovitostí. To může pomoci splnit podmínku 20procentní LTV, tedy mít 20% hodnoty pořizované nemovitosti na hypotéku ve vlastních penězích. Celková odhadní cena obou nemovitostí musí být přitom taková, aby pokryla minimálně 80% výše hypotečního úvěru. Další možností je využití 90procentní hypotéky. Pro dlužníka to sice znamená až o 1 procento vyšší úrok, ale úspora půlky vlastních zdrojů z 20procentní hodnoty pořizované nemovitosti může být významná. Například u hypotéky na 2 miliony je to úleva ve výši 200 tisíc korun.

Spoludlužnictví

Rodiče mohou pomoci také tím, že se stanou spoludlužníky v hypoteční smlouvě. To pomůže vždy, když žadatel o hypotéku má již vyřešeno povinné 20procentní LTV, ale nemá dostatečný příjem vůči svému zadlužení. (LTV čili „Loan To Value“ je poměr mezi výší hypotečního úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti).

Nesplňuje-li žadatel podmínku maximálního zadlužení, pak je jediným řešením přizvání si spoludlužníka. V praxi jím bývá nejčastěji manžel/manželka, druh/družka, rodiče nebo sourozenci. Laicky řečeno spoludlužník pomůže žadateli o hypotéku rozložit závazky na další osobu.

Co je podmínkou spoludlužnictví?

Aby přizvání spoludlužníka řešilo splnění podmínky maximálního zadlužení, je nutné, aby spoludlužník byl pro banku dostatečně bonitní. Musí mít čistý registr dlužníků, dostatečný a prokazatelný příjem vzhledem k míře zadlužení a odpovídající věku k době trvání hypotéky. Zároveň musí být spoludlužník obeznámen se skutečností, že bude veden v registrech dlužníků a záznam ho může limitovat v případě žádosti o vlastní úvěr.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz