Ceny za pozemky rapidně vzrostly

10. srpen 2019

Pokud poptávka převyšuje nabídku, je logické, že ceny jdou nahoru. To platí v každé oblasti, nemovitosti nevyjímaje. Kombinace silné poptávky a nedostatku volných stavebních parcel tlačí ceny pozemků nahoru. Důsledkem je menší zájem o pozemky větší než 2 tisíce metrů čtverečních a lidé si pro stavbu rodinného domu často vybírají pozemky okolo 500 metrů.

Aktuální ceny pozemků

Za posledních pět let se ceny pozemků vhodných pro stavbu rodinných domů zejména ve velkých městech a jejich okolí zdvojnásobily a rostou i dál. Například zasíťovaný pozemek o rozloze 1 tisíc metrů čtverečních v Čestlicích u Prahy se loni prodal za 5800 korun za metr čtvereční. Dnes se srovnatelné pozemky prodávají bez problémů i za 6200 korun. U stavebních pozemků lze tento růst i nadále předpokládat, jelikož kvalitních pozemků pro výstavbu bude v budoucnu ubývat.

Ochota dojíždět

Kvůli vysokým cenám se lidé poohlížejí po vzdálenějších lokalitách a roste i jejich ochota dojíždět. Prudce roste zájem o pozemky i v menších městech a obcích do vzdálenosti až 30 km od Prahy, hlavně pokud se nacházejí v blízkosti dopravních tepen. Dokladem tohoto trendu jsou například Říčany, Jesenice, Hostivice, Chýně, Dobřichovice, Černošice či Beroun, kde už vhodné pozemky pro stavbu rodinného domu téměř nejsou k mání.

Obdobná situace je i v Brně a okolí. Ceny pozemků se pohybují od 8 až do 14 tisíc korun za metr, což je už na samé hraně koupěschopnosti klientů.

Ve velkých městech je zájem o menší výměry

Menší výměra pozemků je typická pro velká města a jejich okolí v dojezdové vzdálenosti cca 60 minut do centra Prahy a 40 minut do centra Brna. Zároveň se zvýšila i cena stavebních prací a jejich dostupnost. Developeři proto snižují velikosti pozemků, aby na ně zájemci o koupi dosáhli. Také růst mezd v ČR je pomalejší, než růst cen pozemků.

Další ve hře

Zájem začíná být i obce, které byly dosud na okraji zájmu Pražanů nebo Brňanů. Pro zájemce o koupi pozemku je pozitivní, že většina má pro rozšíření zástavby připravený územní plán. Největší zájem je o kompletně zasíťované pozemky, na kterých lze ihned stavět.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz