Co byste měli vědět o hypotéce na výstavbu domu?

20. květen 2019

Financovat pořízení domu nebo bytu hypotečním úvěrem je jednou z nejvyužívanějších variant. Ovšem je třeba si vše důkladně propočítat, jelikož tato forma financování bydlení má svá specifika a několik úskalí.
Problém může nastat například tehdy, když má člověk málo vlastních finančních zdrojů a nemůže uhradit nečekané vícenáklady. Nebo v případě podcenění některé fáze stavby, může nedostatečná zástavní hodnota bránit uvolnění dalších financí bankou, takže se projekt může zastavit. Při stavbě nemovitosti se totiž peníze uvolňují z hypotéky postupně. Jak stavba roste, zvyšuje se její cena a stavba se průběžně oceňuje na novou vyšší zástavní hodnotu. Tak je možné čerpat další prostředky z úvěru.

Když hodnota zástavy neroste

Má-li klient málo vlastních peněz, může se stavba zadrhnout a bez další finanční injekce není možné pokračovat. Málo vlastních prostředků dává i malý prostor, jak případnou nedostatečnou zástavní hodnotu kompenzovat. Pokud je hypotékou financován i pozemek, může tím spíše nastat problém s čerpáním dalších zdrojů, pokud hodnota stavby neroste předpokládaným způsobem a odhadce usoudí, že nemovitost má citelně nižší hodnotu oproti plánované.

Řešení situace s ručením

Obecně lze situaci s ručením u financování stavby řešit také zástavou jiné nemovitosti. U financování stavby banku zajímá kolik prostředků bude reálně třeba pro realizaci stavby a zda bude výsledná hodnota nemovitosti dostatečná pro poskytnutí úvěru. Ten je tedy poskytován na základě plánovaných nákladů a s omezením stanoveným zástavní hodnotou nemovitosti.

Jak lze výrazně ušetřit

Ušetřit můžete, pokud nakoupíte stavební materiál na lepší ceny, seženete šikovné a levné řemeslníky, nebo zvládnete část výstavby svépomocí. Je však třeba si uvědomit, že zajištění výstavby svépomocí včetně organizování všech dodavatelů dílčích prací, není nic jednoduchého. Skutečné náklady lze v takovém případě odhadovat obtížně. Vedle hypotečního úvěru by klient měl disponovat také dostatečnými vlastními prostředky. Jasné parametry, jako jsou termíny, kalendář plateb apd. má stavba na klíč.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz