Češi chtějí bydlet ve vlastním, většina se však musí tohoto snu vzdát

25. duben 2019

Přáním většiny Čechů je bydlet ve svém. Odborníci však očekávají, že od letošního roku se poměr mezi vlastním a nájemním bydlením přehoupne ve prospěch nájmu, tak, jako je tomu v sousedních zemích. Podle posledních statistických údajů bydlí v Česku celkem 78% lidí ve vlastním a 22% v nájmu. Například v Německu a Rakousku je podíl nájemního bydlení mnohem vyšší.

Důvody očekávaného zájmu o nájemní bydlení

Jedním z hlavních důvodů jsou drahé byty. Přesto je vlastní bydlení v Česku stále velmi populární. Podle průzkumů se více než čtyři z pěti mladých lidí ve věku 18-29 let vyjádřili, že si vlastní bydlení chtějí v budoucnu pořídit. Právě tato věková skupina je nejpočetnější co do nájemního bydlení. Současná situace na trhu s bydlením naznačuje, že se mnozí budou muset svého snu o vlastním bydlení vzdát. Donutí je k tomu pokračující výrazné zvyšování cen bytů v největších městech, růst úrokových sazeb, zpřísňování podmínek pro poskytování hypoték ze strany ČNB i očekávané zpomalování růstu mezd. To jsou všechno důvody, které vyvolají vyšší poptávku po nájemním bydlení.

Jak je to v jiných evropských zemích

Například pro Němce je běžné bydlet v nájmu. Je to díky dlouhé tradici nájemního bydlení a v nájmu bydlí každý druhý Němec. Podíl vlastnického bydlení v Německu je 46% a ve velkých městech dokonce méně než 30%. V Berlíně je to pouze 15%.

Naopak v Polsku je to podobné jako u nás. Poláci preferují vlastní bydlení a například za posledních 10 let podíl bydlení v osobním vlastnictví vzrostl zhruba o pětinu. Ve vlastním domě nebo bytě žije více než 83% Poláků. Tento trend je v současnosti ovlivněn i vysokými cenami nájmů, které jsou srovnatelné s Německem.

Podobný stav je také v Maďarsku, kde podíl vlastnického bydlení přesahuje 85%. Od roku 2012, kdy dosáhl vrcholu zhruba 90%, však trvale klesá. V nájmu bydlí nejčastěji Maďaři ve věku 18-35 let a také lidé, kteří se častěji stěhují za prací.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz