Jaký je rozdíl mezi nájmem a podnájmem?

20. duben 2019

Často se vyskytuje názor, že nájem a podnájem to to samé. To je však omyl, jelikož mezi těmito dvěma pojmy je rozdíl. V obou případech jde o vztah mezi dvěma smluvními stranami, avšak osoba v nájmu má oproti podnájemníkovi větší práva.

V čem je tedy rozdíl?

  • Pokud uzavřete nájemní smlouvu přímo s vlastníkem nemovitosti, tak jste v nájmu. Typické je to u společenství vlastníků bytů, kdy si vlastník bytu najde nájemníka. Ten je pak chráněn občanským zákoníkem.

  • Pokud uzavřete smlouvu s nájemcem a nikoliv přímo s majitelem nemovitosti, budete v podnájmu. Typické je to pro bytová družstva, ve kterých členové družstva nemají byty v osobním vlastnictví, tak jako u společenství vlastníků, ale vlastní pouze družstevní podíl. Jsou sami v nájmu, a pokud by chtěli pronajímat byt třetí osobě, půjde o podnájem, který však musí povolit družstvo. Jiným příkladem podnájmu je, když majitel nemovitosti uzavře nájemní smlouvu například s rodinným příslušníkem a ten poté uzavře podnájemní smlouvu s další osobou. Děje se tak proto, aby podnájemník nebyl tolik chráněn občanským zákoníkem a vlastník byl oproti němu ve výhodě. Majitel bytu ale může v nájemní smlouvě podnájem zakázat.

Výhody nájmu

Vlastník domu či bytu nemůže nájemníkovi vypovědět smlouvu bez uvedení důvodu. Na druhou stranu ji ale nemusí neprodloužit. Ze dne na den může nájemníka vystěhovat jen při závažném porušení nájemní smlouvy. Tím je neplacení nájemného déle než 3 měsíce, závažné poškození nemovitosti, způsobení závažných obtíží majiteli či sousedům a neoprávněné užívání bytu jiným způsobem, než bylo ujednáno ve smlouvě.

Nájemník si může v bytě zřídil trvalé bydliště i bez souhlasu vlastníka bytu. Vlastník nesmí zakázat domácí mazlíčky, návštěvy či kouření.

Nevýhody podnájmu

Podnájem lze podnájemníkovi vypovědět i bez uvedení důvodu. Nájem může být uzavřen na dobu neurčitou, ale podnájem končí společně s nájmem. Nahlášení trvalého bydliště, kouření v bytě a chov domácích mazlíčků je záležitostí domluvy a vlastník to může podnájemníkovi zakázat.

Kalkulačka

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz