Kdy je možné odečíst hypotéku z daní?

25. leden 2019

Pokud využíváte nemovitost k bydlení svého či svých blízkých, můžete úroky zaplacené za úvěry na bydlení uplatnit jako odečitatelnou položku na daních z příjmu až do částky 300 tisíc Kč. V praxi to má ale háček, jelikož tato možnost neplatí pro každého. Nárok má plátce hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření, který tímto úvěrem řeší bydlení pro sebe nebo příbuzné v první linii. Uplatnit odpočet může 1x ročně v daňovém přiznání, nebo u zaměstnavatele v ročním zúčtování daně.

Pořízení nové nemovitosti na hypotéku a daňové přiznání

Uplatnit úroky lze jen, pokud je nemovitost užívána k vlastnímu bydlení, případně dětí či rodičů. Nelze tak učinit například u nemovitostí, které pronajímáte. Finančnímu úřadu to dokážete například výpisem z katastru nemovitostí nebo trvalým bydlištěm na adrese nemovitosti, i když to zákon přímo nevyžaduje. Pokud máte trvalé bydliště na jiné adrese, můžete to prokázat svědeckou výpovědí sousedů, odběrem energie, přijímáním pošty a jinými důkazy.

Když platíte hypotéku, ale nemáte příjmy, na které byste odečitatelnou položku uplatnili

Na daňový odpočet má nárok jen ten, kdo čerpá úvěr. Pokud například manžel není uveden v hypoteční smlouvě a hypotéka byla čerpána jen svobodnou ženou už před několika lety a smlouva je napsána na ni, tak manžel tento odpočet nemůže ve svém daňovém přiznání uplatnit, byť se jedná o jeden rodinný rozpočet. Řešením by byl nový úvěr, který budou čerpat oba manželé.

Jak uplatnit daňový odpočet, pokud je více účastníků úvěru

Pokud si pořídí manželé hypotéku na byt, ve kterém oba bydlí, může daňový odpočet zaplacených úroků uplatnit pouze jeden z nich, případně oba rovným dílem.

Je možné odečet uplatnit u rekonstrukce?

Hypotéku ze stavebního spoření si ovšem můžete vzít nejen na pořízení nového bydlení, ale také na rekonstrukci toho stávajícího. V takovém případě můžete uplatnit odpočet za stejných podmínek jako u pořízení nového bydlení. Musíte však rekonstruovanou nemovitost užívat k trvalému bydlení pro sebe nebo příbuzné v přímé linii.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz