Rozhodli jste se pro hypotéku? Nezapomeňte také na tyto výdaje

25. listopad 2018

Podmínky pro poskytování hypoték se v posledním roce značně zpřísnily. Zároveň rostou ceny nemovitostí, takže klienti žádají o financování bydlení co nejvíce z úvěru. Ovšem hypotéka dnes už nepokryje všechny náklady spojené s pořízením vlastního bydlení, přičemž jde pouze o „holou“ nemovitost. Na vybavení domácnosti jsou potřeba další peníze. Kromě toho má kupující ještě další výdaje a překážky.

Musí platit daň

Od pozdimu 2016 přešla povinnost platit daň z převodu nemovitosti z prodávajícího na kupujícího. Jedná se o částku ve výši 4% z kupní ceny, kterou zájemce může zaplatit v hotovosti nebo v rámci úvěru, o který žádá. Daň musí být zaplacena do 3 měsíců od nabytí nemovitosti.

Na provizi kupující hypotéku nedostane

Pokud kupujete nemovitost s pomocí realitní kanceláře, musíte počítat s provizí, kterou zaplatíte realitce a která se pohybuje od dvou do sedmi procent z kupní ceny v závislosti na regionu a dalších okolnostech. Proto je dobré se předem ujistit, zda je provize v kupní ceně zahrnuta nebo není.

90% od banky je maximum

Na základě doporučení ČNB poskytují banky hypoteční úvěry maximálně do 80% ceny pořizované nemovitosti, výjimečně do 90%. Hypotéky nad 80% si banky musí navíc pečlivě hlídat, jelikož ve svém prortfoliu mohou mít jen 15% hypoték s 80 až 90% LTV. Banky také začaly přísněji posuzovat bonitu žadatelů o hypotéku. Klienti si nyní musí minimálně 20% peněz připravit v hotovosti ze svého, nebo z jiných zdrojů. Většina žadatelů si k dofinancování bere další úvěr, přičemž nikdo neví, jak dlouho bude ČNB tento způsob tolerovat. Otázkou také je, zde opatření ČNB nejsou kontraproduktivní, neboť hypotéka s LTV 80% + další úvěr je výrazně dražší než případná 100% hypotéka. Lidé se budou více zadlužovat, čímž se zvýší riziko neschopnosti splácet dluhy.

Fixace stávající úrokové sazby

To může být dobrým tipem pro klienty. Úrokové sazby spadly v posledních letech na své historické minimum. Nyní se začínají postupně zvedat a tento trend lze očekávat i nadále. Odhaduje se, koncem příštího roku budou kolem 3% p.a. Stále jsou však úrokové sazby poměrně nízké a hlavně majitelé hypoték, kterým končí fixace během následujících 2 let, by se měli zajímat o výši úroků, kterou ji nabídne jejich banka nebo konkurence.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz