Co je to státní hypotéka?

10. listopad 2018

V souvislosti se státní hypotékou se očekával enormní zájem především od mladých. Doposud byl ovšem objem peněz vyčerpán pouze ze dvou třetin. Otázka proto zní, zda je státní hypotéka dobrý produkt?

Co je vlastně státní hypotéka?

Státní fond rozvoje bydlení spustil tento produkt, což je vlastně úvěr z Programu pro mladé, 15. srpna 2018. Zpočátku byl zájem velký a protože se žádosti postupně prověřují, nelze zatím mluvit o výši vyčerpané částky, ani jaký objem prostředků v rozpočtu zbývá.

Podmínky pro poskytnutí státní hypotéky

  • - žádat mohou manželé nebo registrovaní partneři, dítě do 15 let je podmínkou u žadatelů, kteří nejsou manželé

  • - žadatel nesmí být v době podání žádosti vlastníkem obydlí, ani nájemcem družstevního bytu

  • - poskytnuto může být až 1,2 milionu Kč na koupi bytu, maximálně 2 miliony na stavbu či koupi rodinného domu.

Peněz ve fondu bude dost

Pro rok 2018 stát vyčlenil na úvěr 650 milionů korun, přičemž bude se budou žádosti přijímat až do výše jedné miliardy. Na tuto částku budou prostředky navýšeny ještě letos a v dalších letech bude ve fondu vždy jedna miliarda.

Klady a zápory

Odborníci považují tento úvěr za zajímavou alternativu, která ovšem neřeší problém drahého bydlení. Státní hypotéka může pomoci mladým na venkově, ovšem hranice úvěru 1,2 milionu Kč na koupi bytu nestačí ve větších městech. Problém je také v tom, že aby mohl dlužník se státní půjčkou požádat ještě o klasickou hypotéku, musí se s bankou domluvit, zda přistoupí na druhořadé vlastnictví. Na katastru nemovitostí bude totiž mít první vložené zástavní právo právě Státní fond rozvoje bydlení a nikoliv banka. V případě nesplacení úvěru a prodeje nemovitosti by tedy byl jako první uspokojen úřad, což se bankám moc nezamlouvá.

Zůstává řada pochybností

Otázkou je, zda má stát tímto způsobem nahrazovat funkci bank. Také kritéria přidělování by měla být zcela jasná. Odborníci si také kladou otázku, zda by mladé rodiny nejprve neměly zvážit třeba pronájem bytu či domu, a až po zajištění trvalého příjmu a ekonomické stability řešit vlastní bydlení. Stát by měl poskytnou lepší podporu městům a obcím pro výstavbu nových bytů a rodinných domů.

Zadat poptávku

Did you like this article? Share it!

  
  

Potřebujete půjčku na bydlení, podnikání nebo máte jinou finanční potřebu?

Zadat poptávku

Nezávazně a bezpečně.

Související články z webu

25. červenec 2019
Bouráte starý dům? Nezapomeňte na tyto povinnosti

K demolici starého domu je třeba vyřídit řadu dokladů a povolení, bez nichž se do bourání nemůžete pustit. Abyste se vyhnuli problémům s úřady a případné pokutě, musíte před demolicí vyřídit následují

22. leden 2018
Jak se řeší hypotéka při rozvodu?

Hypotéka je jedním z nejvýznamnějších rozhodnutí v životě, jelikož se jedná závazek na mnoho let. I zde může nastat celá řada komplikací, jednou z nich je rozvod. Manželé, kteří si pořídili hypotéku,

15. leden 2018
Co je to offsetová hypotéka?

Tuto specialitu nabízejí v Česku pouze tři banky, a to Raiffeisenbank, Fio a GE Money Bank. Podstatou offsetové hypotéky neboli hypotéky se započtením úspor je tzv. bilanční mechanismus založený na vz